Salutare dragilor,
Sunt curioasă să aflu cum a fost Crăciunul vostru și dacă ați primit toate cadourile dorite de la Moșul.
Eu am petrecut câteva zile liniștite în familie și apoi am avut o escapadă la Sighișoara! Este un oraș micuț, vechi și cu un farmec aparte! Defapt, plimbându-te pe străzile acestui oraș medieval, simți că trăiești într-o altă lume, într-un alt timp, că descoperi comorile trecutului, sau cel puțin, asta am simțit eu.
Un drum până acolo este greoi, fiindcă treci prin sate, comune, orășele și ba ești limitat la 50 km/h, ba la 30 km/h , ba la 70, având o singură bandă de mers, iar șoseaua este peticită, așa că, ajungi cam în 2 ore jumătate de la Cluj la Sighișoara și îți cam pierzi entuziasmul, dar merită!
Noi ne-am cazat aici – o locație centrală, cu vedere spre cetate și cu pat baldachin. Partea mai neplăcută a fost faptul că semnalul wifi era destul de slab în cameră și patul cam incomod, dar ne-am obișnuit. Am fost în schimb mulțumiți de varietatea preparatelor la micul dejun și de profesionalismul angajaților.
La doi pași de hotel începe o pietonală ce duce la Târgul de Crăciun. Acolo am savurat un pahar de vin fiert și am ascultat colinde. Tot la doi pași de noi se întrezărește cetatea și urcăm entuziasmați să o descoperim. Sus, în cetatea acestui oraș înghețat parcă în timp, întâlnești la tot pasul atracții turistice, dar dintre cele mai emblematice sunt Turnul cu Ceas, Casa lui Vlad Dracul, Biserica Mănăstirii Dominicane, Scările Acoperite sau Școala din Deal.
Ca să ajungi în Turnul cu Ceas, treci prin Muzeul de Istorie și tot urci până te trezești deasupra orașului, cu o priveliște de basm în față! Merită să îl vizitezi!
Am fost curioși să trecem pragul casei în care s-a născut Vlad Țepeș, zis și Vlad Dracul. Acesta se presupune că a locuit aici până la vârsta de 4 ani, aproape de tatăl său, Mircea cel Bătrân. Casa Vlad Dracul este situată în Piața Turnul Sfatului și a fost transformată într-un restaurant cu specific medieval, rupt din filmele cu Dracula.
La tot pasul vezi magazine cu suveniruri, restaurante și pensiuni. Cetatea vuiește de viață, de istorie și tradiție. Urcând treptele Scărilor Acoperite ajungi la Școala din Deal și mai apoi la Biserica din Deal. Această construcție din anul 1642, avea ca scop protejarea elevilor de vremea rea, în drumul lor spre liceul J. Haltrich.
În cinstea meșteșugarilor care au trăit în cetate și pentru apărarea acestora au fost construite turnuri specifice – Turnul Cismarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor și Turnul Tăbăcarilor. Sunt încântătoare!
În imediata apropiere a Turnului cu ceas se află Sala Armelor. Aici pot fi admirate paloșe, săbii de o mână și de două mâini, săbii de cavalerie sau de paradă. Sunt expuse de asemenea și accesorii defensive: scuturi, armuri, coifuri, pieptare.
La circa 50 de km de Sighișoara se află Cetatea Rupea, unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României. Este destul de aproape și merită vizitată și aceasta. Este de-a dreptul impresionantă!
Ne-am simțit tare bine la Sighișoara și abia aștept să ne întoarcem!
Aștept impresiile tale legate de acest oraș, sau alte propuneri inedite pentru o mini vacanță în România!Lasă -mi un comentariu mai jos, sau trimite-mi un mail la – eliza.abrudan@gmail.com
Pe curând,
Eliza A.