Mai aproape de aromele Italiei

Salutare,

Lucrez pentru o companie italiană de 5 ani și am avut ocazia deseori să vizitez Italia și să iau multe cine și prânzuri cu mâncare specifică. Iubesc mâncarea italiană! Este una dintre cele mai sănătoase din lume. Îmi plac pastele cu tot felul de sosuri și parmezan, platourile cu antipasti și fructele de mare.

Pe lângă mâncarea delicioasă îmi place să savurez un pahar de prosecco. Prosecco-ul este o băutură ușoară, aromată și plăcută, un gen de vin spumant cu mai puține bule și mai sofisticat. Sigur ați auzit de el și l-ați și încercat.

20151211-prosecco-vicky-wasik-1

Mai multe curiozități despre această băutură am aflat dintr-un dialog avut cu un cunoscător, o doamnă somelier ce deține un renumit magazin online de produse specific italiene. Isabelle Tudor este Managing Partner la Limone România și ne va împărtăși din experianța sa ca somelier și ca antreprenor.

Isabelle Tudor: “Am plecat în business-ul www.limone.ro tocmai din pasiunea pentru cultura, bucătăria și farmecul Italiei.

Dieta mediteraneană este clasificată drept una dintre cele mai sănătoase din lume, este cu siguranță savuroasă și extrem de creativă.  Mii de feluri de mâncare, de la antipasto cu zeci de tipuri de brânzeturi proaspete sau maturate cu specific pe fiecare zonă a Italiei, salamuri uscate delicioase, anghinare, roșii uscate, pizza, preparate cu fructe de mare delicioase, până la carnea pregătită dumenzeiește!

Mii de rețete pregătite cu meșteșug, cu respect pentru tradiții dar și cu o imensă voie-bună.

Toate acestea continuă să mă fascineze de ani de zile, iar în urmă cu ceva vreme am înțeles importanța asocierii unui vin bun cu o mâncare savuroasă. Italia stă foarte bine și la capitolul vinuri. Ce noroc pe ei! Aproape 49 milioane de hectolitri de vin a produs Italia în 2016.

20170116_161329-01.jpeg

Din toată acestă maaare cantitate de vin, Prosecco reprezintă aproximativ 90 milioane de sticle.

Prosecco cunoaște în ultimii ani o mare apreciere, atât pe piața italiană cât și pe cea mondială.

Istoria acestui vin începe încă din antichitate, când în regiunea Conegliano Valdobbiadene era deja practicată viticultura, iar prima atestare documentară datează din 1772.

Regiunea Conegliano Valdobbiadene se extinde pe o arie colinară situată la 50km de Venezia și la o distanță de aproximativ 100 km de Dolomiti.

Deși este cunoscută povestea că Prosecco se numește prosecco pentru că soiul de struguri provine din localitatea Prosecco de lângă Trieste, adevărul este că numele vine de la câțiva kilomeri mai departe către mare, unde se află, sau mai degrabă se afla, Castelul Moncolano, cu vedere la apele Golfului Trieste, și care mai era cunoscut sub numele de Torre di Prosecco. Ceea ce este curios e că în această zonă nu s-a produs nici măcar o picătură de vin spumant Prosecco.

angostura-prosecco-cocktail

Prosecco DOC este de 3 tipuri: spumant, frizant și vin liniștit.

În funcție de cantitatea de zahăr se clasifică în: brut, extra dry, dry și demi-sec.

Este celebru pe plan internațional ca aperitiv. Datorită variației dozării de zahăr, prosecco poate fi consumat pe întreaga durată a mesei, în special în versiunea brut.

Pentru vesiunea Brut se recomandă asocierea cu aperitive din pește și legume, paste cu fructe de mare, pește la cuptor.

Pentru Extra dry este recomandată servirea cu minestrone (o ciorbă de legume densă sau cu fructe de mare), paste cu sosuri delicate din carne, brânzeturi proaspete și carne albă.

Prosecco dry se asociază perfect cu dulciuri cu aluat sau cu feluri de mâncare picante.

20170116_162636-01.jpeg

Metoda de servire este și ea importantă:

Prosecco se servește la temperaturi între 6° și 8°C, iar pentru degustare este indicată alegerea unui pahar lalea, destul de larg, care să permită eliberarea aromelor în toată splendoarea lor. Pentru a beneficia la maxim de aromele Prosecco, Riedel, cel mai mare producător de pahare, a inventat paharul prosecco, Vinum Extreme Prosecco Superiore în 2003, pahar cu picior lung, pentru a nu ține mâna în contact cu vinul și care are cea mai potrivită formă pentru a permite transmiterea deplină a aromelor.

Nu sunt recomandate paharele flute sau cele cupă pentru a servi Prosecco.

E simplu să alegi un prosecco bun: în primul rând dacă e DOC sau DOCG există garanția calității produsului dată de consorțiul din zona viticolă. Un alt aspect important este să fie proaspăt, nu căutați în nici un caz un prosecco vechi, conform ideii: un vin vechi e un vin bun. Sunt importante și condițiile de păstrare, nu este recomandat să cumpărați un vin fie că este prosecco sau nu, care a stat în lumină puternică sau depozitat la temperaturi ridicate.

prosecco_melograno41.jpg

Apropo de cocktailuri cu Prosecco, as vrea să menționez, pentru că a trecut de puțină vreme Crăciunul, o băutură specifică acestei perioade a anului în Italia din Prosecco DOCG și suc de rodie, care se spune că aduce noroc în anul ce urmează, dar și foarte apreciată pentru proprietățile terapeutice recunoscute ale rodiei. Niciodată nu e prea târziu, așa că vă spun și vouă rețeta pe scurt și să închinăm un pahar pentru 2017!

Ingrediente:

Pentru început se taie fructele pe jumătate, după care se bate fructul într-un recipient pentru a face să cadă semințele. Ulterior, semințele rezultate se omogenizează în blender. Lăsați aproximativ 10 semințe nepasate pentru decor.

După ce s-a finalizat această operațiune adăugați sucul rezultat în paharul de prosecco, ținând cont că 1/3 va fi suc de rodie și 2/3 prosecco.

pomegranate-prosecco-cocktail-2

Înainte de servire decorați cu semințele păstrate. Pentru un decor mai sofisticat puteți folosi bețișoare în care ați prins felii de lime sau de portocală și zmeură. Pentru a completa puteți pune puțin zahăr pe marginea paharului.

Dacă aveți oaspeți acasă sau dacă pregătiți o mică petrecere de aniversare la birou, de exemplu, acest cocktail va fi cu siguranță fooarte apreciat!

Noi la http://www.limone.ro avem o selecție de prosecco bine echilibrată din punct de vedere a tipurilor de prosecco și preț. Avem prosecco de la Ruggeri medaliate la concursuri internaționale dar și un prosecco millesimato de la Toso extrem de apreciat de clienții noștri.

unnamed

Îi mulțumesc din suflet Isabelei pentru toate aceste informații care sper să vă ajute și pe voi. Mi-am comandat deja Prosecco Extra-Dry și abia aștept să îmi surprind prietenele cu rețeta Isabelei!

Intră și tu pe limone.ro și încearcă bunătățile lor. Fi inspirat și organizează o seară cu specific Italian pentru familie, prieteni sau colegii tăi. Hai, noroc.

 
Pe curând,

Eliza A.

 uva

Salvează

Salvează

Salvează

One thought on “Mai aproape de aromele Italiei

  1. Pingback: Gânduri de weekend – Eliza A. – beauty blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s