Popas în Sibiul medieval

Salutare tuturor și

La mulți ani!

M-am întors cu forțe proaspete și cu dorința de a împărtăși cu voi informații utile și povești din experiența proprie care să vă inspire. Azi m-am gândit că un scurt material de tip travel blog ar fi de bun augur și mă voi referi la escapada noastră în Sibiu, avută în vacanța de iarnă.

Am mai vizitat Sibiul, în interes profesional sau cu ocazia unor evenimente de familie, dar nu am rămas mai mult de o zi, și mi-am dorit să revin și să fac un city break, să parcurg orașul la pas și să îi descopăr frumusețea și istoria.

Drumul de la Cluj la Sibiu este decent și există o porțiune de 60 de kilometri în care se intră pe autostradă, așa că am ajuns în vreo 2 ore și ceva la destinație. Am preferat să parcăm pe una din străzile apropiate de centru, și nu chiar în centrul propriu-zis, unde este o taxă de parcare de 10 euro pe zi.

Centru Sbiu

Ne-am cazat în inima orașului, lângă Podul Minciunilor, la hotelul Casa Luxemburg. Am fost mulțumiți de modul în care am fost tratați, de camera încăpătoare cu un mobilier din lemn masiv pictat cu elemente florale, de patul confortabil, de micul dejun variat, cu produse specifice zonei, de micul Souvenir Shop cu cărți și hărți, vederi și timbre, iar de pe geamul camerei noastre puteam admira Biserica Evanghelică și grădina acesteia.

Am prins și Târgul de Crăciun din Piața Mare, care într-adevăr merită vizitat. Multe căsuțe de lemn cu bunătăți și suveniruri, un mic parc de distracție pentru cei mici, proiecții digitale pe clădirile aflate în piață, multe luminițe și un brad imens cu care își făcea toată lumea poze. Am băut un vin fier și am savurat un kurtos kalacs ascultând colinde tradiționale.

Casa Luxemburg

Vizita la Muzeul National Brukenthal m-a fascinat de-a dreptul. Am colindat prin Galeria de Artă Europeană și Românească, m-am oprit la fiecare pictură, sculptură, obiect de artă, la fiecare capodoperă din acel loc care te face să te întorci în timp, cu câteva sute de ani.

Nu departe de centrul Sibiului, la vreo 5 kilometri, se află Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, un muzeu în aer liber, care se întinde pe o suprafaţă de 96 ha, din care expoziţia propriu-zisă de gospodării și case vechi, ocupă 42 de hectare. Vizitatorii au la dispoziţie două restaurante, două pensiuni, un spaţiu de joacă, un centru de informare turistică, 4 parcări, peste 10 km de alei, numeroase locuri de popas, spaţii destinate demonstraţiilor practice şi multe alte elemente menite să facă şederea cât mai agreabilă. Aici, este o lume creată demult, de secole, în decursul unei istorii în care românii şi-au construit un spaţiu al lor, care să-i deosebească de alţii, făcându-i să se simtă unici, creativi, conferindu-le un sentiment al statorniciei şi ajutându-i să reziste în faţa celor care au vrut să-i schimbe, într-un fel sau altul. Merită vizitat!

Lac Muzeul Astra

Muzeul Astra 4

Cel mai mare șnițel pe care l-am mâncat în viața mea îl poți comanda la Café Wien, un restaurant aproape de Biserica Evanghelică, situat în Piața Albert Huet. Este și gustos și împreună cu o porție de cartofi prăjiți și o bere Nenea Iancu la o halbă de 1 litru zici că e o cină boierească cu care te saturi așa încât nu mai ești nevoit să mănânci 2 zile. Glumesc, dar poate fi un prânz sau o cină copioasă. Tot la Café Wien am savurat niște chiftele cu carne proaspătă și ceapă prăjită, lângă un piure, sau o ciorbă de văcuță cu legume ca la mama acasă.

De obicei toate restaurantele sunt pline de lume, sau cel puțin așa am prins noi în perioada dintre Crăciun și Anul Nou, de aceea e bine să suni și să faci o rezervare cu câteva ore înainte. Restaurantul ‘La Turn’ e renumit, multe personalități s-au perindat pe acolo dar noi nu am reușit să prindem nici un loc. Neapărat să încercați costițele delicioase de la Benjamin Steakhouse și ca desert un Lava Cake.

Snitel la Cafe Wien

Plimbarea pe străzile orașului e o încântare, iubesc arhitectura lor, felul în care au păstrat clădirile vechi și acei ‘ochi’ specifici de pe acoperișurile clădirilor, care sunt defapt niște gemulețe mici de mansardă.

Nu am reușit să urcăm în Turnul Sfatului, să vedem orașul de sus, fiindcă se făceau lucrări de reabilitare dar dacă ajungeți în Sibiu și este deschis, trebuie să urcați neapărat pe treptele lui și să vă bucurați de un peisaj extraordinar, la înălțime, ceea ce voi face cu siguranță data viitoare când revin la Sibiu. De data asta, mă reîntorc vara!

Sper că v-a plăcut acest scurt articol despre popasul nostru. Voi ați vizitat Sibiul, ce v-a plăcut cel mai mult?

 

Pe curând,

Eliza A.

Biserica Evanghelica arhitectura

Sibiu

Muzeul Brukenthal

Strazi Sibiu

Sibiu view

 

Biserica Evanghelica.jpg

Sibiu arhitectura

Sibiu county

titlu Sibiu

Muzeul Astra 5

Muzeul Astra 6

Muzeul Astra 3

Muzeul Astra 8

Muzeul Astra 7

Podul Minciunilor

Muzeul Astra 2

3 thoughts on “Popas în Sibiul medieval

  1. Pingback: Rezumat 2018! – Eliza A. Beauty Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s