Hey, hey, hey,
În articolul de astăzi vreau să mă cunoașteți mai bine și de aceea vreau să împărtășesc cu voi ultimele 5 cărți citite care mi-au plăcut și m-au inspirat. Se spune că afli mai multe despre cineva după ce fel de cărți citește, așa că voi începe să le enumăr într-un mod aleator.
Sunt pasionată de psihologie și cartea ce urmează este a cuplului Ramona și Radu F. Constantinescu, pe care îi consider tare simpatici și îi urmăresc de ceva timp pe Instagram. Sunt un cuplu care a reușit să scrie cărți împreună și cărți bune. Au lansat deja al doilea volum “Psihologie pentru oameni obișnuiți”, și îl puteți achiziționa de pe site-ul curteaveche.ro.
“Psihologie pentru oameni obișnuiți”, volumul 1 – este o carte în care intervin amândoi autorii, cu părerile proprii despre viața de familie, despre lumea în care trăim, despre relațiile de cuplu, interviurile de angajare și joburile actuale, despre cum cucerim și mai ales despre anumite situații la care poate unii dintre noi nu ne-am gândit sau nu le-am conștientizat. În această carte mesajul transmis este uneori tranșant, direct, alteori tragico-comic și extrem de realist. Abia aștept să îmi fac timp pentru volumul 2! 😉
“Fata cu vise alb-negru” de Andreea Russo am citit-o pe nerăsuflate, seara, înainte de culcare. Andreea Russo este o tânără autoare, cunoscută pentru trilogia ”Amintiri din Viitor”, cu care a avut un real succes și pe care, din păcate, nu am citit-o. În schimb, am primit cadou volumul “Fata cu vise alb-negru” al aceleași autoare, și mi-a plăcut încă de la primele pagini.
Este o incursiune în viața reală cât și în lumea viselor, a unei adolescente pe nume Andana. În cele peste 180 de pagini, veți descoperi o poveste inedită a acestei tinere, care își dorește să devină detectiv. Primul ei caz este o femeie dispărută acum 24 de ani. De aici începe adevărata poveste plină de mister și presărată de multe căutări. Finalul este absolut imprevizibil. Nu m-am așteptat să-mi placă atât de mult și pentru asta o recomand, o poți achiziționa -aici.
De Irvin D. Yalom poate ați mai auzit. A fost un psihoterapeut de excepție, și-a dedicat viața acestei meserii și a scris multe cărți de-a lungul carierei sale. Amintesc aici – Privind soarele în față, Plânsul lui Nietzsche, Minciuni pe canapea sau Efemeride, despre care o să mă refer acum. Am ales această carte pentru că are o temă interesantă – cum să duci o viață bogată în semnificații și cum sa te împaci cu finalul inevitabil al acesteia.
Este practic o culegere de povești ale pacienților doctorului Irvin D. Yalom, în care se descrie lupta acestora pentru a avea o viață plină de sens și despre împăcarea cu ideea morții. Cred că majoritatea dintre noi ne dorim să avem o viață cât mai plină, să trăim momente intense și fericite, să rămânem uitându-ne spre trecut cu multe amintiri frumoase și memorabile, iar pe de altă parte suntem oameni și se întâmplă să ne gândim din când în când la sfârșitul propriu. Pe unii ne sperie mai mult, pe unii mai puțin și această carte ne face să înțelegem mai bine frica de moarte și cum putem să o gestionăm.
Una dintre recenziile care se potrivește cu descrierea cărții spune așa – „Efemeride este o lectură amuzantă, abrazivă și, pe alocuri, șocantă; este o aserțiune incredibil de onestă despre dificultățile existenței umane, însă, de asemenea, o celebrare a unora dintre cele mai valoroase elemente ale unei vieți complete: dragostea, prietenia, familia. Avându-l pe Yalom ca ghid, vom descoperi în această carte nu doar cum să ne facem ziua suportabilă, ci semnificativă și, de ce nu, fericită.” Găsești cartea aici.
O altă carte legată de subiectul psihologiei și dezvoltării de sine este cea a autoarei Karyl McBride „Voi fi vreodată suficient de bună?”. Este dedicată femeilor care au trecut prin momente în care nu s-au considerat suficient de frumoase, suficient de slabe, suficient de profesioniste, mame bune și lista poate continua, femei care mereu s-au criticat căutând să facă lucrurile perfect, și să devină perfecte.
Toate pornesc de la un sentiment de neîncredere dobândit din copilărie sau pe parcursul adolescenței. Autoarea a trăit ea însăși o astfel de situație și a fost victima unei imagini distorsionate despre sine. Karyl McBride este terapeut de cuplu în Denver, Colorado, cu o practică privată de peste 25 de ani, și în volumul său a adunat povești reale a unor femei diferite, care au trecut de la neîncredere la afirmare, de la disperare la prețuirea de sine, și la relații adecvate cu cei din jurul lor. Dacă te regăsești și tu într-o oarecare măsură în acest tipar, îți recomand din suflet să citești „Voi fi vreodată suficient de bună?”. O poți comanda la reducere!
Ultima propunere este „Exerciții de echilibru”, scrisă de Tudor Chirilă. Mi-a împrumutat-o o prietenă și am fost reticentă la început. Pe Tudor Chirilă îl consider un artist profesionist, un bun actor dar câteodată nu rezonez cu atitudinea lui sau cu mesajul pe care îl transmite. Cred că este un tip puțin arogant și oarecum capricios, dar citindu-i cartea pot să afirm că mi-am schimbat părerea, sau defapt am descoperit o altă latură a lui Chirilă care îmi place.
El este și blogger și cartea lui este defapt o culegere de postări din blogul său personal, unul aparte, din perioada 2007-2012. Este un scriitor surprinzător care te introduce direct în filmele din capul lui așternute pe hârtie. Scrie despre dragoste, despre pasiunea sa pentru filme, teatru și cărți, despre oameni dragi dispăruți, despre cum suntem noi românii, despre drame, realitate, vise și libertate. Și această carte o găsiți la reducere – intrați aici.
Acestea au fost propunerile mele de lectură pentru voi și aștept să îmi scrieți mai jos în comentarii ce cărți sau ce carte v-a impresionat în ultima perioadă, să îmi faceți recomandări și voi.
Pe curând,
Eliza A.
Interesante recomamdarile tale. In ultima perioada am citit doua cărți. “Nu există copii rai ” , scrisa de Janet Lansbury, care este autoarea unuia dintre cele mai populare bloguri de educație parentală din SUA. O alta carte care ma impresionat foarte mult, poate din cauza ca sunt mama, este ” Tatal celuilalt copil ” scrisa de Parinoush Saniee . Romanul te face sa realizezi cat de importanta este atentia parintilor asupra copiilor.. insa partea esentiala nu este cea materiala, ci cea sentimentala..
LikeLike
Hey Ioana, multumesc pentru recomandarile facute! Ma bucur ca mi-ai scris! Consider ca este important sa te documentezi si sa citesti despre ceea ce te intereseaza, sau cum este cazul tau, esti mama si vrei sa cunosti cat mai multe despre cum trebuie sa te comporti cu copilul tau, sa il intelegi, cum sa reactionezi si asa mai departe! Bravo Ioana, te pup si te mai astept cu comentarii!
LikeLike
Pingback: 5 cărți preferate (citite în ultima perioadă) – part 2 – Eliza A.-beauty blog
Pingback: Rezumat 2018! – Eliza A. Beauty Blog