Luciana Crina Cuc – General Manager România la compania SMITH, 36 ani, absolventă a Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Studii Europene, secția Relații Internaționale
Crina este prietena mea corporatistă, cum îmi place să îi spun. O invidiez într-un fel pentru perseverența și nivelul la care a ajuns, dar în același timp o apreciez, și povestea ei de carieră este una aparte.
La momentul actual Crina este General Manager pe România la compania americană SMITH, cu peste 16 filiale în toată lumea, și un total de aproximativ 500 de angajați. Compania SMITH este lider global în distribuția de componente electronice, cu un revenue de peste 1 miliard de dolari, principalii clienți fiind companii ca Apple, Intel, Samsung, Continental, etc.
Cum a ajuns aici și care este povestea din spate, vă voi împărtăși alături de ea în următorul dialog.
Draga mea, mă simt ciudat să trec din postura de prietenă într-una de intervievator, dar sper că ești pregătită! (glumesc) Cum era Luciana ca și copil, ce visai să te faci când vei fi mare?
Crina – Eram un copil foarte vesel, căruia îi plăcea să își petreacă timpul afară, în fața blocului, sărind coarda, jucând elastic sau șotron (asta după ce terminam cu temele pentru școală, eram un elev silitor). Copilăria mi-am petrecut-o o bună parte la țară la bunici, și pot spune că au fost cei mai frumoși ani. Ca și oricare altă fetiță probabil că îmi doream să ajung prințesă sau doctoriță. Viața era mult mai simplă când eram copil, puteam să mă visez în orice postură și chiar să cred că se va întâmpla!
Care au fost materiile preferate în școală? Când ți-ai dat seama spre ce domeniu ți-ar plăcea să te îndrepți, din liceu, sau mai târziu, în timpul facultății?
Crina – Materiile preferate au fost limbile străine, pot să spun că am o afinitate pentru ele. Probabil că de aceea am ajuns să vorbesc câteva limbi străine fluent, precum engleza și olandeza, dar mă descurc și cu spaniola și franceza. Mi-am dat seama destul de târziu pe ce domeniu vreau să mă axez, făcusem și un an de Drept, dar nu era ceea ce îmi doream cu adevărat, nu mi se potrivea. Am avut un feeling apoi și m-am hotărât să mă înscriu la Facultatea de Studii Europene.
Care sunt modelele tale și cum te-au ajutat să te formezi, în ce mod te-au inspirat?
Crina – Modelul meu este mama. Caracterul ei puternic, bunătatea și modul în care a acționat și a luat decizii de-a lungul timpului sunt lucruri după care m-am ghidat și care m-au inspirat să ajung cine sunt acum!
Povestește-mi de perioada în care te-ai stabilit în Olanda. Cât de greu a fost să te acomodezi și să înveți limba?
Crina – Limba o învățasem deja în perioada în care am fost angajată la Office Depot aici la Cluj. Am învățat olandeza cu o profesoară de la Bridge, care venea la sediul companiei de 2 ori pe săptămână. La sfârșitul fiecărui modul, am dat câte un examen, iar ultimul certificat obținut a fost pentru nivelul avansat C1. Probabil că din acest motiv nu mi-a fost atât de greu să mă acomodez dar și pentru că m-am angajat foarte repede la SMITH după ce m-am mutat în Olanda.
Care sunt cele 3 lucruri care îți plac când vine vorba de Olanda și oamenii de acolo?
Crina – În ceea ce privește oamenii: corectitudinea, sinceritatea și franchețea de care dau dovadă (eveything is on point and nothing around the bush). Când vine vorba de Olanda, în general, iubesc infrastructura pentru biciclete (în special pentru că făceam zilnic drumul de la birou – acasă, pe bicicletă), ador cașcavalul (recomand tuturor să viziteze Gouda) și bineînțeles florile – Haarlem (centrul districtului lalelelor), orașul în care am locuit, și care este denumit și orașul florilor. Sunt foarte multe lucruri frumoase de spus despre Olanda și sper ca fiecare dintre cei care vor citi aceste rânduri să aibă ocazia să o viziteze!
Cum ai ajuns în SMITH? Îți mai aduci aminte de interviul de angajare? Povestește-ne cum a fost.
Crina – M-am înscris la o companie de recrutare iar ei m-au informat de un job fair în Haarlem. Am ajuns la fair undeva în jur de ora 6 pm, destul de târziu, mai era doar o oră până să se închidă standurile. Standul cu numărul 19 – SMITH. A fost primul stand la care am mers deoarece SMITH era una dintre singurele companii multinaționale, restul fiind olandeze. Mi-am luat inima în dinți și am aplicat la ei. Am fost programată la un interviu unde am discutat cu 3 dintre actualii mei colegi, iar după câteva zile am primit oferta de angajare din USA de la sediul central. Totul a mers ca pe roate!
Îmi poți spune care a fost pentru tine una dintre cele mai grele provocări?
Crina – Cu siguranță a fost deschiderea branch-ului de la Cluj. A fost foarte challenging, începând de la găsirea spațiului pentru birou, la contractarea furnizorilor pentru design și amenajare. Totul a durat în jur de 2 luni, luni în care m-am împărțit între muncă și finalizarea proiectului. Interviurile de angajare începeau dimineața la ora 8 și se terminau undeva după ora 18.00. Înainte cu 2 săptămâni de la deschiderea oficială a biroului, am zburat în Statele Unite, unde am avut training-ul pentru noul rol de General Manger, la sediul SMITH din Houston și apoi din New York. A fost greu dar a meritat din plin!
Cum reușești să te deconectezi de muncă, ce îți place să faci în timpul liber?
Crina – În weekend merg la SPA/la film, sau ies cu prietenii. Iubesc să gătesc și asta mă relaxează foarte mult. Poate este și ceva ce am moștenit de la mama, ea fiind o bucătăreasă profesionistă. Citesc, călătoresc, merg la sală și încerc să mă bucur de viață, atât cât îmi permite programul. Este foarte important să ne facem timp pentru noi înșine, să ne răsfățăm din când în când, să ne punem pe primul loc, pentru că merităm!
Cum este echipa ta din Cluj ? Cât de mult contează partea umană și de relaționare ?
Crina – Este o echipă tânără, cu 80% dintre ei cu vârste sub 30 de ani. Limbile vorbite la birou sunt Engleza, Turca, Polona, Ceha, Germana, Olandeza, Spaniola, Norvegiana, Maghiara. Suntem energici, ambițioși și proactivi, avem personalități diferite dar care se îmbină foarte bine. Sunt mândră de echipa mea!
Ce planuri de viitor ai? Atât personale cât și pe partea de carieră?
Crina – Planuri de viitor pentru mine nu mi-am făcut, îmi doresc doar să fiu fericită și să fiu înconjurată de toți cei dragi mie cât de mult posibil. În ceea ce privește cariera, vreau să mă dezvolt și mai mult, să evoluez, să susțin și să motivez echipa, îmi propun ca biroul de la Cluj să ajungă numărul 1 pe plan European!
Un top 3 a cărților citite în ultima perioadă.
Crina – Paolo Coelho – Aleph, Paolo Coelho – Alchimistul, Constantin Noica – Povestiri despre om.
Iată că un feeling avut la momentul potrivit te poate duce departe în carieră, iar perseverența, munca și ieșirea din zona de confort îți pot garanta succesul. Mulțumesc Crinei pentru acest interviu și sper că povestea ei v-a inspirat într-un fel.
Îmi doresc să împărtășesc cu voi cât mai multe astfel de povești de succes!
#ladytolady #womenpower #femeidesucces #businessstory
Pe curând,
Eliza A.